Παπαρήγα: Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει...
«Το ΚΚΕ θα επιμείνει στην αναδιοργάνωση, ανασύνταξη και αναγέννηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος» υπογράμμισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».
Η γγ είπε ότι ακόμα δεν έχει κριθεί αν ο λαός θα πραγματοποιήσει «ένα βήμα μπροστά» ή θα οπισθοχωρήσει και τόνισε ότι ο λαός «πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να νικήσει, προς το παρόν δεν το πιστεύει αυτό και γι' αυτό είναι ευάλωτος σε διαφόρου είδους πιέσεις».
Ερωτηθείσα για την αποστροφή της στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει το πρωί «σκίστε τα χαράτσια» τόνισε ότι «δεν μιλάμε για στενή ατομική επιλογή», αλλά για μια επιλογή με όρους κινήματος και έφερε ως παράδειγμα το ότι «αν 3.000.000 οικογένειες αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ και τον διακανονισμό μέσω Εφορίας, τι θα κάνουν; Θα κόψουν το ρεύμα σε 3.000.000 σπίτια;» αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.
Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί η αντίθεση του εργατικού κινήματος στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά στην πολιτική που ασκείται.
Ερωτηθείσα αν πρέπει να υπάρξει συνένωση δυνάμεων ενάντια στην πολιτική αυτή που εγκυμονεί και ανθρωπιστική κρίση, είπε κατ' αρχήν ότι η αλλαγή πολιτικής πρέπει να γίνει με προετοιμασία του λαού, «εμάς μας ενδιαφέρει ο λαός να έχει συνείδηση του δρόμου που πρέπει να διανύσει».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενη σε όσους επικαλούνταν την ενότητα της αριστεράς είπε ότι κληθήκαμε να συμφωνήσουμε τον Ιούνιο σε θέματα όπως η μετενέργεια, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η απλή αναλογική και η κατάργηση των μνημονίων, «εδώ ακόμα δεν έγιναν κυβέρνηση και έδωσαν "γη και ύδωρ"».
«Πάρτε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, φθάσαμε στην "κλεπτοκρατία" βεβαίως υπάρχει διαφθορά, σε αυτό οφείλεται η κρίση;» αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα, η οποία έθεσε το ρητορικό ερώτημα «έστω ότι συμφωνούσαν 2-3 κόμματα, ο λαός είναι ενωμένος;» και πρόσθεσε ότι βάση της λαϊκής συμμαχίας είναι η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και μέρους των μεσαίων στρωμάτων.
«Ανατροπή δεν σημαίνει να αλλάζουν κυβερνήσεις και να παραμένει η ίδια πολιτική» πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, η κ. Παπαρήγα αφού επισήμανε ότι «δεν δαιμονοποιούμε τα ταξίδια αυτά καθεαυτά» τόνισε ότι «σκοπός των επαφών ήταν να τους καθησυχάσουν».
«Εκεί (στα δύο ταξίδια) εκφράστηκε η πλήρης υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία είχε πραγματοποιήσει πριν, αλλά την επέδειξε εκεί» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «μετά τις εκλογές και ιδιαίτερα μετά την Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συντηρητικές από τις προεκλογικές».
«Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό η κυρίαρχη τάξη προτιμά τα "δικά" της πολιτικά κόμματα, οι ξένοι φοβούνται ακόμα και τα συνθήματα και αρχίζουν τις πιέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ τους διαβεβαίωσε να μην τον φοβούνται έστω και ως κυβερνητικό "διάλειμμα"» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.
Ερωτηθείσα τι θα έπραττε αν την καλούσε ο Β. Σόιμπλε, είπε ότι «δεν πρόκειται να με καλέσει, καλούν αυτούς που μπορούν να φοβούνται και αυτούς που μπορούν "να βάλουν στο χέρι"» ενώ πρόσθεσε ότι «αρνηθήκαμε συνάντηση με την τρόικα, όταν μας το ζήτησαν, εκτός όλων των άλλων παίζει ρόλο και ο συμβολισμός».
«Το θέμα, επίσης, είναι αν με αυτά όλα αρχίζεις και αισθάνεσαι "ωραία" ότι "με αναγνωρίζουν"» πρόσθεσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ερωτηθείσα για τη δημοσκοπική άνοδο της «Χρυσής Αυγής», η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κίνημα «δεν είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να παρεμποδίσει την άνοδο της "Χρυσής Αυγής"» προσθέτοντας ότι «δεν υποτιμάμε τον λαό, ξέρει τι του λέμε, όμως φοβάται. Εντούτοις πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο της σύγκρουσης και της αναμέτρησης με έναν σκληρό αντίπαλο».
Κληθείσα να σχολιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «πέραν των θέσεων του ΚΚΕ» η κ. Παπαρήγα είπε ότι επιχειρείται προσέλκυση επενδύσεων που μπορεί να πετύχει εις βάρος όμως των λαϊκών συμφερόντων, προσθέτοντας ότι μάλλον η έξοδος από την ευρωζώνη αποφεύγεται, «εκτός αν οξυνθεί η κρίση μέσα στην ευρωζώνη».
Για το ενδεχόμενο «κοινωνικής αναταραχής» είπε ότι «ανατροπή θα γίνει, το ζήτημα δεν είναι μια έξαρση, αλλά πρέπει να υπάρχουν αποτελέσματα, ο λαός κάθε μέρα πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα μπρος υιοθετώντας ριζοσπαστικά αιτήματα και αντιπαλεύοντας τα αντίθετα φαινόμενα, γι΄αυτό χρειάζεται το ΚΚΕ».
«Ο λαός να σκεφθεί αυτά που του λέμε, ας σκεφθεί τι του λέγαμε πριν 10-15 χρόνια πολύ πριν την κρίση, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πει στον λαό ότι χωρίς αγώνα και θυσίες και "πατώντας ένα κουμπί" θα γίνουν όλα» είπε η κ. Παπαρήγα.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει πρόταση για «απεργία κατόπιν απόφασης της πλειοψηφίας των εργαζομένων ενός κλάδου» είπε ότι «αυτά δεν λύνονται με νομοθεσίες, λύνονται με αγώνα και πειθώ».
Ερωτηθείσα «αν αποδειχθεί παραποίηση στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αυτό σημαίνει κατάρρευση του μνημονίου» η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η ΕΕ φτιάχνει μια στατιστική μέθοδο που την αλλάζει κάθε 2- 3 χρόνια, η Ελλάδα έχει πραγματική κρίση, ενώ φτιάχτηκαν νόμοι πριν το μνημόνιο, στο οποίο συμπεριελήφθησαν».
Αναφορικά με τους αγώνες των αγροτών, είπε ότι το πιο θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια διατυπώνονται αιτήματα που αφορούν πιο πολύ τη φτωχή αγροτιά.
Αναφορικά με τη Συρία, η κ. Παπαρήγα είπε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην πάρει μέρος η Ελλάδα και να κλείσει η βάση της Σούδας.
«Εντελώς περιθωριακό» χαρακτήρισε η κ. Παπαρήγα αυτό που είπε ο κ. Κουράκης για την Εκκλησία, τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους, ενώ πρόσθεσε ότι η Εκκλησία μπορεί να κατέχει ως περιουσία τα κληροδοτήματα, αλλά όχι «δάση και λίμνες».
Τέλος σχετικά με το τι περιμένει από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «το θέμα είναι να υπάρξουν πιο καλά επεξεργασμένες αποφάσεις για το σήμερα και για το πρόγραμμα του κόμματος και μεγαλύτερη ικανότητα δράσης, επικοινωνίας και διείσδυσης στο λαό».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου